Tempo 100

Mennyivel mehet a busz?

Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet vagyis KRESZ értelmében lakott területen belül 50 Km/h, lakott területen kívül 70 Km/h, autópályán pedig 80 Km/h az autóbuszok legnagyobb megengedett sebessége.

A távolsági autóbuszok viszont, bizonyos szigorított előírásoknak megfelelve szerezhetnek úgynevezett emelt sebességhatárral való közlekedésre feljogosító TEMPO 100-as engedélyt, melynek birtokában az autóplyán haladhatnak 100 Km/h-ás sebességgel is.

A TEMPO 100-as engedély megszerzésének feltételei közé tartozik többek között; a megfelelő motorteljesítmény, a tartósfék, sebességhatároló, és az ABS tökéletes működése, valamint a biztonságiövvel szerelt, megfelelően párnázott utasülések megléte is.

Külön vizsgálják még az autóbusz gumiabroncsainak állapotát. Az előírt minimális profilmélység 0,75m átmérőig minimum 3mm, 0,75m átmérő felett 5mm kell, hogy legyen.

A legérdekeksebb az úgynevezett gumihasítás vizsgálat. A tesztpályán 100 Km/h-val haladó autóbusz kormányzott kerekét egy szerkezettel kihasítják, és az autóbusz fékezhetőségét, valamint sávtartását vizsgálják.

Az engedély meglétét, az autóbusz hátoldalán elhelyezett kör alakú “100”-as felirat jelzi, de természetesen a forgalmi engedélyben hivatalos bejegyzés tájékoztat az engedély érvényességéről.