Mielőtt elindulunk

Legyen szó osztálykirándulásról, céges utazásról, vagy csoportos nyaralásról; érdemes előre megtervezni az utazást.

Nagyobb csoportok részére mindenképp gazdaságosabb, és kényelmesebb autóbuszt bérelni. Mielőtt azonban árajánlatokat kérnénk a buszos szolgáltatóktól, néhány fontos részletet tisztáznunk kell!

A csoport pontos létszámát már az ajánlatkérés előtt fixáljuk le, ugyanis jelentős eltérés lehet a különböző férőhelyű autóbuszok árai között.

Az útvonalat is meg kell határoznunk. Tisztázzuk előre, hogy honnan fogunk indulni, mindenki ott fog felszállni a buszra, vagy lesznek még megállók. Szeretnénk-e útközben pihenőket tartani?

Hosszabb utak esetén az autóbuszvezetők kötelező pihenőidejével is számolnunk kell.

A szolgáltatót mindenképpen tájékoztassuk, ha időpontra szeretnénk érkezni, és ő javasolni fogja az indulás idejét. Egy autóbusz lassabban halad mint egy személyautó!

Kérjünk tájékoztatást az autóbusz felszereltségéről! Szükséges lehet a megfelelő méretű csomagtér, esetleg utánfutó. Ha idegenvezető is lesz, akkor elengedhetetlen a működő mikrofon. Esetleg DVD lejátszóra vagy Wifi kapcsolatra is igényt tarthatunk. A nyári kánikulában szükség lehet még az autóbusz hűtőszekrényére.

Gondoskodjunk értékeink biztonságáról is! A távolsági autóbuszok általában fel vannak szerelve zárható széffel, így nagyobb mennyiségű pénzt, vagy fontos iratokat nyugodtan a buszban hagyhatunk a városnézés idejére.

Ha mindent megterveztünk, jöhet az árajánlatkérés. Érdemes több szolgáltatót megkeresni, és az árajánlat mellé referenciákat is kérni.