Iskolabusz

Mi is az az iskolabusz?

A Kresz megkülönböztet – Iskolabuszt, és – Gyermekeket szállító autóbuszt.

Iskolabusz az, amely kizárólag gyermekek, tanulók, felnőtt kísérő melletti szállítására rendszeresített, és meghatározott feltételeknek megfelelő autóbusz, amely a közoktatási intézmény munkarendjéhez igazodóan közlekedik.

A meghatározott feltételeknek megfelel az autóbusz, ha az elején, és a hátulján is “Gyermekszállítás” táblával, és “Gyermekszállítás” felirattal megjelölték, valamint az ülések biztonsági övvel felszereltek. A 135 cm-nél alacsonyabb gyerekeket gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve, a 135 cm-nél magasabb gyerekeket biztonsági övvel rögzítve szabad csak szállítani. Az autóbuszon álló utas nem utazhat, viszont felnőtt kisérő jelenlétére szükség van.

 

A Gyermekeket szállító autóbusz: az iskolabusz fogalmába nem tartozó, kizárólag gyermekek, tanulók és felnőtt kísérőjük szállítására igénybe vett – nem menetrend szerint közlekedő – autóbusz, amelyet „Gyermekszállítás” táblával, továbbá „Gyermekszállítás” felirattal megjelöltek. Vagyis itt nincs előírva a gyerekülés, és a biztonsági öv.

 

Az ilyen módon megjelölt buszok, még ha nem menetrendszerinti szállítást végeznek, akkor is megállhatnak a kijelölt autóbuszöbölben, valamint autóbuszsávban az utasok ki, és beszállásának idejére.

 

És a legfontosabb szabály:

Tilos a „Gyermekszállítás” táblával megjelölt autóbuszt kikerülni, valamint mellette a szembe jövő forgalomnak elhaladni, ha az párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úttesten áll és a gyermekek be- és kiszállását a vezető az autóbusz mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével jelzi.

 

Jó Utat!